سفارش تبلیغ
صبا ویژن
گنجی سودمندتر از دانش، نیست . [امام علی علیه السلام]
مشخصات مدیروبلاگ
 
علی اکبر امیری طسوجی[39]

خبر مایه
لوگوی دوستان
 

پیوند دوستان
 
.: شهر عشق :.
تل حکوان در دو کیلومتری شمال روستای علی آباد از دهستان فرمشگان (1) قرار دارد.

در پاییز سال 1338 بر طبق درخواست مالک روستای فرمشکان (جلال آرین) هیئتی به ریاست علی حاکمی رئیس موزه ایران باستان از طرف اداره ی کل باستان شناسی ، گمانه زنی می کند و در نتیجه ساختمانی از دوره ی هخامنشی کشف می شود که شالوده ی آن نظیر تخت جمشید می باشد.(همان،هامش ص 85)
این ساختمان هخامنشی ، شالوده ای از سنگ سفید دارد و اندازه ی این شالوده و اصولاً ساختمان ، حدود 24× 10 متر می باشد و طرز قرار گرفتن آن شمال غربی به جنوب شرقی است. ضمناً روی قطعه های سنگ سفید ، نقش برجسته سربازان جاویدان ، که لباس خوزی (لباس مردم شوش) و نیزه های بلند دارند ، در این قسمت کشف شد که کنگره هایی بر بالای این قطعه ها ، مانند کنگره های تخت جمشید حجاری کرده اند. (همان، ص 84)
در این اثر تاریخی ، آثار دیوارهای خشتی و چند اتاق بر بالای صفه ای که از شالوده مذکور درست شده ، دیده شده است.
بنابر اظهار نظر شادروان مصطفوی ، این کاخ دارای ویژگی های منحصر به فردی است که از لحاظ تاریخ معماری و حجازی دوره ی هخامنشی حائز اهمیت است.(همان،ص 86)
بر طبق نظر آن باستان شناس ، این کاخ به عنوان استراحت گاه و ناهار خوری در شکارگاه استفاده می شده و نمونه هایی مانند آن در بین تخت جمشید و شوش وجود داشته است.
بر اساس این موضوع بایستی نخستین توقفگاه بعد از تخت جمشید ، قصرابونصر در شیراز باشد و بعد از آن کاخ تل حکوان. فاصله ی تخت جمشید تا قصر ابونصر برابر فاصله قصرابونصر تا کاخ تل حکوان می باشد. (همان، ص 85)
در همان زمان مجسمه ی شیر سنگی خوابیده که شکسته بوده در کنار امامزده روستای هورمایی (حورمایی) به فاصله ای از تل حکوان پیدا می شود که از سنگ سیاه و در اندازه ی 74 سانتی متر درازا و بلندای 47 سانتی متر بوده است که آن را به موزه ی پارس منتقل می کنند و شادروان مصطفوی بر این باور است که از کاخ تل حکوان بدانجا برده اند. (همان، ص 85)
این اثر در تاریخ 27/12/1379 به شماره ی 3413 جزء آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه های دیگر
در اطراف تل حکوان ، تل دوشقا و تل موشگی است که آثار ساختمان دوره ی هخامنشی در آن ها وجود دارد که همان هیئت علمی حاکمی کشف کرده است. (همان، ص 85)

1- اصل این واژه فرمشگان است که امروزه فرمشکان نوشته می شود.

منبع: کتاب کوار زمرد فارس